środa, 10 września 2014

Marokańskie tagine z dynii i soczewicy

Tagine z dynii, soczewicy i marchewki
To tradycyjne marokańskie danie jest świetne na kolacje. Rozgrzewające, nie obciążające żołądka... za bardzo. Tradycyjnie przygotowywane w specjalnych garnkach, ale i w zwykłym można dać radę. Dobrze, żeby miał grube dno trzymające ciepło.
















"Tagine z dynii, soczewicy i marchwii"

- 1 posiekana czerwona cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- mała dynia, żółta, pokrojona na kawałki
- 2 marchwie pokrojone na ćwiartki
- puszka soczewicy 400g, odsączona
- puszka pomidorów w kawałkach
- warzywna kostka rosołowa+400ml gorącej wody
-Lyżka startegoimbiru
-po łyżeczce cynamonu, curry i kminku w proszku
- sól
- 8 suszonych moreli pokrojonych
- płatki migdałów i kolendra do dekoracji


Rozgrzewamy oliwę w garnku, wrzucamy cebulę i po chwili czosnek. Krótko przesmażamy, dodajemy dynię, a po 4 min marchewkę. Wrzucamy imbir, wsypujemy przyprawy, mieszamy i wlewamy puszkę pomidorów. Dodajemy morele, soczewicę, wlewamy kostkę rosołową rozpuszczoną w wodzie.
Dusimy na małym ogniu przez ok. pół godziny. Dosmaczamy.
Podajemy udekorowane płatkami migdałów i świeżą kolendrą.

4 komentarze:

  1. Zupełnie nie znam kuchni marokańskiej. Chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie :). Ale tym daniem się wczoraj zajadałam...

      Usuń
  2. Brzmi smacznie. Proszę poinformować mnie, jaka średnica dyni uważana jest za małą? Zawsze widzę olbrzymie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję po prostu tylko kawałek, taki trókąt, na oko 400g? :)

      Usuń