Tagine z dynii, soczewicy i marchewki |
"Tagine z dynii, soczewicy i marchwii"
- 1 posiekana czerwona cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- mała dynia, żółta, pokrojona na kawałki
- 2 marchwie pokrojone na ćwiartki
- puszka soczewicy 400g, odsączona
- puszka pomidorów w kawałkach
- warzywna kostka rosołowa+400ml gorącej wody
-Lyżka startegoimbiru
-po łyżeczce cynamonu, curry i kminku w proszku
- sól
- 8 suszonych moreli pokrojonych
- płatki migdałów i kolendra do dekoracji
Rozgrzewamy oliwę w garnku, wrzucamy cebulę i po chwili czosnek. Krótko przesmażamy, dodajemy dynię, a po 4 min marchewkę. Wrzucamy imbir, wsypujemy przyprawy, mieszamy i wlewamy puszkę pomidorów. Dodajemy morele, soczewicę, wlewamy kostkę rosołową rozpuszczoną w wodzie.
Dusimy na małym ogniu przez ok. pół godziny. Dosmaczamy.
Podajemy udekorowane płatkami migdałów i świeżą kolendrą.
Zupełnie nie znam kuchni marokańskiej. Chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńJa też nie :). Ale tym daniem się wczoraj zajadałam...
UsuńBrzmi smacznie. Proszę poinformować mnie, jaka średnica dyni uważana jest za małą? Zawsze widzę olbrzymie :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję po prostu tylko kawałek, taki trókąt, na oko 400g? :)
Usuń