Bułeczki drożdżowe z grzybami |
"Bułki drożdżowe z grzybami"
Na ciasto:
- pół kilo białej mąki
- 1 jajo
- szklanka ciepłego płynu: woda na pół z mlekiem
- łyżka cukru
- dwie szczypty soli
- 75g miękkiego masła
-3 dag drożdży
Na nadzienie:
- 400g grzybów
- cebula
- olej
Zarabiamy ciasto: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego płynu razem z cukrem. Kiedy ruszą wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dobrze mieszamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
W międzyczasie grzyby czyścimy, kroimy w paseczki i przesmażamy na miękko z posiekaną cebulą. Dosmaczamy solą i pieprzem.
Kiedy ciasto urośnie, odrywamy dłonią niewielkie porcje, formujemy w dłoniach coś na kształt placka, układamy na środku nadzienie i zawijamy w bułeczkę. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zostawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia, ale już naprawdę krótko i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min przy 200st, aż do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz