Naprawdę pyszny, zjadłam na ciepło prawie ćwiartkę. Aż miało się ochotę rozrywać świeży bochen rękoma :)
Użyłam tylko białej mąki, bo nie miałam w domu pełnoziarnistej.
"Pyszny chleb z mascarpone"
-350g białej mąki
- 100g mąki pełnoziarnistej
- dwie płaski łyżeczki suszonych drożdży/pewnie 2-3dag świeżych/
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 1 jajo
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 100g serka mascarpone
- 100g startego parmezanu
- ew.drobno posiekany ząbek czosnku
Mieszamy razem suche składniki, dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto dodając jajo i sery. Ew. czosnek.
Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Formujemy duży bochen, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy osiem nacięć i znowu czekamy około 45 min.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200st ok. 35 min.
Z mascarpone chleba jeszcze piec nie próbowałam... Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńBardzo delikatny:)
Usuń...i dał się zrobić bez problemu. Ale dzisiaj był piękny dzień i pewnie drożdże szybciej rosły ;)
OdpowiedzUsuń