poniedziałek, 17 marca 2014

Empanadas czyli pierogi inaczej


Mój przyjaciel przygotował na przyjęcie empanadas. Jest fanem kuchni hiszpańskiej, więc wybór był oczywisty. Użył kupnego ciasta, ale łatwo je przygotować w domu. Tak czy siak, były pyszne!
















"Empanadas"

- 3 szklanki mąki
- 2/3 kostki zimnego masła
- łyżeczka soli
- 2 jaja
- pół szklanki bardzo zimnej wody
- łyżeczka octu


.... albo mrożone ciasto francuskie dla odmiany

Nadzienie:

- pół kilo mielonej wołowiny
- 4 jaja ugotowane na twardo
- mała posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku posiekane /opcjonalnie/
- łyżeczka soli
- pieprz
- łyżeczka chili
- łyżeczka cukru

Połączyć jak najszybciej składniki na ciasto, żeby się  nie zagrzały od naszych dłoni. Odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę.

Przygotować farsz:

Rozgrzać w rondlu nieco oliwy. Wrzucić na ną mięso i przesmażyć. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy. Na końcu posiekane w kostkę jaja. Odstawić do przestygnięcia.

Ciasto wałkujemy na posypanej mąką powierzchni. Wycinamy około 10-cm krążki i nakładamy na nie farsz. Zlepiamy ciasto jak na pierogi, robiąc na końcu kołnierzyki, żeby się nie rozpadły.
Układamy empanadas na natłuszczonym papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min.

2 komentarze: