"Biszkoptowa rolada z konfiturą fiołkową i jeżynami"
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 2/3 szklanki mąki pszennej
-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 2/3 szklanki mąki pszennej
-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura fiołkowa/bądź inna ciemna/
- jeżyny
Ubijamy białka z cukrem, powoli dodając żółtka i wodę.
Mąki i proszek mieszamy razem, dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, który smarujemy masłem. Wylewamy na niego ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok. 25 min.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilkę i pomagając sobie czystą ścierką rolujemy ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia. Delikatnie rozkładamy, smarujemy konfiturą i układamy na niej owoce. Rolujemy ponownie i na chwilę zostawiamy.
Kroimy w plastry.
Smak lata :) Już sobie wyobrażam ten zapach... :)
OdpowiedzUsuń