czwartek, 2 sierpnia 2012

Rolada biszkoptowa z konfiturą morelową

Chodziła za mną ta rolada, chodziła, aż wreszcie doczekała się realizacji. Na urodziny Mojej Panny. Co prawda ona sama jest bezglutenowa, ale my wszyscy mogliśmy docenić smak i puszystość biszkoptu :)).









"Rolada biszkoptowa z konfiturą morelową".

- szklanka mąki pszennej, niepełna
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 6 jaj
- konfitura morelowa - przepis kilka dni wcześniej ;)
- kilka kropli zapachu migdałowego

Ubijamy białka w garnku, jak już są sztywne dodajemy żółtka naprzemiennie z cukrem. Można dodać kilka kropli zapachu migdałowego. Wlewamy oliwę.
Mąki mieszamy razem i wsypujemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, a biszkopt będzie mniej zwarty.

Przelewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinna mieć wysokość ok 1,5-2 cm, pieczemy w piekarniku na 180st ok 15 min.

Wyjmujemy z pieca i przy pomocy czystej ściereczki rolujemy biszkopt. Odkładamy na bok, czekazmy aż ostygnie. Następnie delikatnie go rozwijamy, smarujemy konfiturą i ponownie zwijamy.

W moim domu taka rolada znika nad podziw szybko!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam rolady, robi się je naprawdę szybko i szybkom znikają z talerza :)

    Zapraszam do mnie i do udziału w konkursie więcej informacji na blogu
    http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń