wtorek, 28 sierpnia 2012

Kurczak w brzoskwiniach

Wydawałoby się, że ilość przepisów na kurczaka jest ograniczona. A jednak ciągle się udaje znaleźć coś nowego. Dzisiaj miałam czas pogrzebać w książkach kucharskich, bo musiałam posiedzieć na fotelu u fryzjera. Żeby nie było wątpliwości, że jestem naturalną blondynką! ;) A na obiad był kurczak w brzoskwiniach :)












"Kurczak w brzoskwiniach"

- 4 porcje świeżego kurczaka
- szklanka soku pomarańczowego
- brzoskwonia podzielona na cząstki
- kolendra lub rozmaryn lub tymianek
- sól, pieprz

Smarujemy masłem formę do zapiekania. Układamy w niej porcje lekko posolonego kurczaka. W szklance soku pomarańczowego mieszamy świeżo utarty pieprz. Zalewamy nim kurczaka, wkładamy zioła i cząstki brzoskwiń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC i pieczemy ok. 45 min. Świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz