środa, 29 sierpnia 2012

Ciasto cynamonowe

Kocham ciasto cynamonowe. Nie dlatego, że  mam kota Cynamona. Kocham zapach tej przyprawy: ciepły, głęboki, przywołujący same dobre wspomnienia. Co prawda pamiętam też, że nadmiar cynamonu to przykra niespodzianka, taki gorzki i dominujący. Np. na kaszce mannej. /Rany, co za odmiana!!/ Dlatego bardzo ostrożnie posypałam wierzch ciasta. Idealnie nadaje się do popołudniowej herbaty!












"Ciasto cynamonowe"

- 130g cukru
- 6 dag masła
- 1 jajo
- 1 1/2 szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach waniliowy - łyżeczka
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka cukru pudru i cynamonu do posypania



Do malaksera wrzucamy masło i cukier, ucieramy. Dodajemy jajo, mąkę, mleko, proszek, zapach.
Smarujemy 20cm formę do pieczenia masłem, wlewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 25-30 min.
Po wyjęciu chwilę studzimy, jeszcze ciepłe uwalniamy z formy. Smarujemy wierzch odrobiną masła, posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

4 komentarze:

  1. Ależ apetycznie wyglądające ciasto. Niemal czuję ten słodki aromat cynamonu. ;) A kotka chętnie zobaczyłabym z bliska, bo wydaje sie uroczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kot Cynamon bije przyprawę na głowę... jeśli chodzi o urod ę. Odwrotnie, jeśli chodzi o aromat ;)

      Usuń
  2. Lubię cynamon, więc ciasto na pewno by mi smakowało.Ja też chcępoznać pana Cynamona:))

    OdpowiedzUsuń
  3. jak się piekło to pewnie cudownie pachniało

    OdpowiedzUsuń