Nic nie poradzę - drożdżowe, moje ulubione. Powinnam bardziej je rozciągnąć, alr mam tylko jedną blachę do pieczenia w piekarniku, a spieszyłam się, żeby je zrobi przed kolacją. Muszą być smaczne, bo moja przyjaciółka "wiecznie na diecie" nie oponowała, kiedy jej zapakowałam pare na następny dzień ;)
"Fugaski prowansalskie"
Na zaczyn:
- 1,5 dag drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 250g mąki pszennej
- odrobina cukru
Na cast:
- 250g mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
- ząbek czosnku posiekany /opcjonalnie/
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
-sól gruboziarnista do posypania
Robimy zaczyn i zostawiamy na noc./albo na dzień/.
Dosypujemy resztę składników i wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Na twardej powierzchni podsypanej mąką kroimy na ok. 8 porcji ciasta. Z każdej robimy placuszek, który wyciągamy w spłaszczony owal i nacinamy nożem w trzech miejscach po każdej stronie tak, żeby zrobiły się dziurki.
Układamy na blasze, czekamy pół godziny. Smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku przy 200st przez ok. 25 min.
Cudowny przepis ;D
OdpowiedzUsuń