środa, 18 stycznia 2017

Bliny owsiane z powidłami

Bliny zimą smakują cudownie i obojętnie, jaką ich wersje wybierzemy, będzie smacznie. U mnie wypadło na owsiane - wiadomo, bez glutenu, a i samej owsianki można podjeść po drodze!
















"Bliny owsiane"

- szklanka mleka
- 200-300g płatków owsianych
- jajo
- szczypta soli
- łyżeczka cukru /można pominąć/

Gotujemy gęstą owsiankę: do ciepłego mleka zaczynamy wsypywać owies, solimy, prawie cały czas mieszamy, żeby uzyskać ładną konsystencję. Przestudzamy, można zmiksować, ale niekoniecznie. Wbijamy jajo, mieszamy.

Smażymy na maśle placuszki z dwóch stron, dekorujemy powidłami.

Dodałam jeszcze serek ricotta, ale połączenie nie było najlepsze. Za to śmietana może zagrać świetnie.

1 komentarz: