Bakłażan jesiennie |
Bakłażan jesiennie.
- 3 średnie bakłażany
- 2 średnie cebule
- 1 duży ząbek czosnku / niekoniecznie/
- daw duże pomidory
- 100g tart ego sera
- 3 pastry szynki - jeśli niewegetariańsko
- olive
Warzywa myjemy. Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry ok. 5 mm, delikatnie solimy, po kilku minutach osuszamy. Na patelni podgrzewamy oliwę i obsmażamy bakłażana z obu stron.
Cebulę i czosnek siekamy i też podsmażamy krótko na patelni, delikatnie pieprząc.
Pomidory kroimy na pastry.
Formę do zapiekania / chętnie szklaną, będzie ładniej/ smarujemy masłem. Układamy warstwy bakłażana na dnie, na nim warstwę cebuli z czosnkiem i pomidory. Ponownie bakłażan, szynka pomidory i po wyczerpaniu składników wszystko posypujemy tartym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C około 35-40 min.
Zdjęcie jest zrobione przed upieczeniem - kolory są fajniejsze ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz