Uciekająca baba |
"Uciekająca baba drożdżowa"
- 0,5 kg mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka soli
- ćwierć litra ciepłego mleka
- 4 żółtka
- pół kostki masła miękkiego
- garść rodzynek zalana wodą
- zapach migdałowy
- 4-5 dag drożdży
Drożdże rozpuszczamy w mleku z odrobiną cukru. Kiedy ruszą wlewamy do miski z mąką i zarabiamy. Dodajemy po kolei cukier, żółtka, zapach, masło. Na końcu rodzynki.
Blachę smarujemy masłem, wlewamy ciasto i odstawiamy na godzinę.
Pieczemy w nagrzanym do 200stC piekarniku około 30 min.
Lepiej wziąć większą blaszkę niż mój wybór :)
Wygląda jak prehistoryczna forma życia ;)
OdpowiedzUsuńAle komu się nie zdarzyło ? :)
Te fałdki były najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńTo Ci wyrosła! :)
OdpowiedzUsuń