Bezglutenowy tort urodzinowy |
Nawet mąka bezglutenowa jest znacznie lepsza niż lata temu i wszyscy goście mówili, że nawet nie czują różnicy w smaku...
"Tort bezglutenowy urodzinowy 28"
- 225g masła
-225g mąki bezglutenowej + 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 225g cukru
- zapach waniliowy
- Kubek śmietanki 36%
- opakowanie malin
- Marcepan gotowy do wałkowania
Ucieramy masło z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku, mąkę i zapach.
Przelewamy wszystko do natłuszczonej formy i pieczemy przez ok.45 minut. Wyjmujemy, studzimy.
Przekrajamy poziomo na pół.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Smarujemy większością przekrojoną połowę ciasta, układamy maliny. Przykrywamy drugą połową ciasta i pozostałą częścią śmietany smarujemy górę.
Rozwałkowujemy marcepan, przykrywamy ciasto i dekorujemy wg uznania.
Można też wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.
Na pierwszy rzut oka nie wygląda na bezglutenowy :) hahaha super przepis!
OdpowiedzUsuńMój zięciunio powiedział, że smakuje jak normalne ciacho...;)
UsuńJestem pewna, że smakował bosko :)
OdpowiedzUsuń