piątek, 29 lipca 2016

Torcik chlebowy z łososiem i krewetkami

Tort chlebowy





Tort Chlebowy



- kilka kawałków białego i kilka ciemnego pieczywa tostowego
- opakowanie kwaśnej śmietany
- opakowanie delikatnego białego sera
- peczek koperku
- krewetki gotowe do spożycia
- kilka plastrów wędzonego łososia
- listki sałaty lodowej
- pomidorki koktajlowe


Śmietanę i serek dokładnie mieszamy, dodajemy posiekany koperek. Układamy chleb/biały/ na deseczce do krojenia. Smarujemy pierwszą warstwę serem ze śmietaną i posypujemy krewetkami. Układamy drugą warstwę chleba/ciemnego/ , ponownie smarujemy i układamy na tym plastry łososia. Kładziemy kolejną warstwę aż do wyczerpania produktów zostawiając tyle masy, żeby wysmarować nią chleb z zewnątrz tak, jakbyśmy to zrobili z masą kremową na torcie. Dekorujemy sałatą i pomidorkami. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.















Moja przyjaciółka Irene zaprosiła mnie na kolacje i zaskoczyła w ten upalny wieczór pysznym, lekko schłodzonym tortem chlebowym. Złamałam wszystkie dane sobie przyrzeczenia - mające pomóc zachować odpowiednią sylwetkę - i najadłam się po uszy. Z lampką  zimnego białego wina smakowało wybornie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz