Słodkie bułeczki z Majorki |
"Słodkie bułeczki z Majorki"
- 230g mąki
- 1 jajo
- 3-5 łyżek ciepłego mleka
- 1.5 dag świeżych drożdży
- 50 dag masła
- 2 łyżki oliwy
-1/2 łyżeczki soli
- 50 dag cukru
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy w środku wgłębienie, wkruszamy drożdże, które zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy cukrem. czekamy kilka minut i zarabiamy ciasto. Dodajemy jajo, oliwę, sól. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy ponownie i formujemy z niego w wybrany sposób około 16 wałeczków. /ruloników?/
masło rozpuszczamy i zanurzamy w nim po kolei wałki z ciasta, a następnie układamy je zawijając w spiralki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Czekamy kilka minut i pieczemy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 190 st C przez ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz