niedziela, 17 stycznia 2016

Barszcz kokosowy

Barszcz kokosowy
Ciekawa odmiana... zwłaszcza na mroźne dni. Prawie bez kalorii, sycąca i gęsta zupa. Dla mnie - rewelacja!



















"Barszcz kokosowy"

- Pół kilograma buraków
- 1 duża pokrojona w plasterki pora
- 2-3 laski zielonego selera, pokrojone
- 1-2 cm imbiru, posiekanego na kawałki
- 2 łyżki oliwy
- 1 l rosołu/można z kostki ;)/
- pół limonki
- kubeczek jogurtu greckiego wymieszanego z garścią wiórków kokosowych/można zastąpić śmietanką kokosową/.

Buraki pieczemy ok. 20 min w piekarniku.

W tym czasie w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy porę, selera i imbir. Smażymy mieszając ok.10 min. Zalewamy rosołem, gotujemy kolejne 10 min. Buraki obieramy ze skórki, wrzucamy do rosołu. Dosmaczamy pieprzem i sokiem z limonki. Zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy i miksujemy wszystko w malakserze albo ręcznym robotem. /Można dodać nieco mleczka kokosowego/.

Nalewamy do misek, dekorujemy szczodrze jourtem wymieszanym z kokosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz