"Sernik z dżemem truskawkowym"
Na spód:
- 100g masła
- 150g herbatników
Nadzienie:
- 250g ricotty
- 250g mascarpone
- 3 jaja
- 100g cukru
- zapach waniliowy
- ew. starta skórka z jednej cytryny
Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wykladamy nimi dno wysmarowanej tortownicy i odstawiamy na bok.
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy ser, dobrze mieszamy. Osobno ubijamy białka i łączymy z masą serową, dodajemy zapach, ew. skórkę cytryny, mieszamy.
Pieczemy 30 min przy 200stC.
Jeszcze ciepłe - nie gorące! -ciasto delikatnie smarujemy dżemem truskawkowym.
I ten sernik bez mąki " trzyma formę " ? To niesamowite :) !
OdpowiedzUsuńA trzyma... na tych ubitych białkach zapewne ;)
UsuńTo fajnie :) !
UsuńA jaki jest rozmiar tortownicy ?
OdpowiedzUsuńWzięłam tę małą... ona ma chyba 21cm?
UsuńDziekuję :)
Usuń