Nalewka świąteczna |
"Nalewka na Boże Narodzenie"
- 12 goździków
- laska wanilii
- kawałeczek cynamonu
- 3 rodzynki
- 25 dag cukru
- 0,5 l wodt
- 1 l spirytusu
Z cukru i wody gorujemy syrop, dodajemy przekrojoną laskę wanilii, goździki, cynamon i rodzynki. Przykrywamy szczelnie, odstawiamy na kilka godzin /najlepiej 24/ i przecedzamy. Mieszamy ze spirytusem i zostawiamy w szklanym naczyniu na kilka dni.
Filtrujemy do butelek i wynosimy do piwnicy na pół roku.
Mówiłam, że na kolejne Święta :(. Ale kto by to czytał latem??
Musi pachnieć i smakować rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń