czwartek, 27 marca 2014

Ciasto drożdżowe z pesto

No bo jak to nazwać? Po włosku to "piegata con pomodorini", ale przetłumacz to na polski! Zakładki z pomidorami? Jak zwał tak zwał, pyszne danie na kolację!
















"Ciasto drożdżowe z pesto"

- pół kilo mąki
- łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- dobra szklanka ciepłej wody

- pesto z pomidorów do smarowania
- kilka suszonych pomidorów z oliwy do dekoracji
- parmezan do posypania

Zarabiamy ciasto drożdżowe starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Czyli mieszamy wszystko ręką albo w malakserze z łopatkami do ciasta drożdżowego.
Odstawiamy na dobą godzinę, żeby urosło. Zarabiamy jeszcze raz, dzielimy na porcje, np.na 4 i każdą z nich smarujemy pesto i układamy na wierzchu pomidory z zalewy. Posypujemy parmezanem i układamy na wysmarowanej blasze.
Czekamy kolejne pół godziny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stC przez ok. 20 min.

środa, 26 marca 2014

Kotlety wieprzowe z miodem

Podobno europejczycy preferują "słodkie" smaki. Może i coś w tym jest, bo my z moim nastolatkiem wsunęliśmy te kotleciki nie wiedząc kiedy. Moje dziecię zsunęło najpierw na bok jabłuszka, ale... w końcu to żadna niespodzianka :).
















"Kotlety wieprzowe z miodem"

- 4-6 plastrów wieprzowiny
- 2 jabłka, obrane, pokrojone w cząstki
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki kremówki /opcjonalnie/
- olej
- sól, pieprz


Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy w nim kotlety, które solimy i pieprzymy.Na nich układamy cząstki jabłek. Polewamy wszystko miodem i ew. śmietanką.
Wstawiamy do nagrzanego na 180stC piekarnika i pieczemy ok.pół godziny.

wtorek, 25 marca 2014

Chleb z kaszą manną

Bardzo, bardzo smaczny... miękki, pachnący. Zniknął w oka mgnieniu!


















"Chleb z kaszą manną"

- 350g mąki
- 150g kaszy manny
- 350ml ciepłej wody
- dwie łyżeczki suchych drożdży /3-4dag świeżych/
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru


Zarobić wszystkie składniki razem starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Odstawić przykryte ściereczką na ok. godzinę.
Uformować bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę. Odczekać jeszcze chwilę i piec przez ok. pół godziny na 200stC.

piątek, 21 marca 2014

Biszkoptowa rolada z konfiturą fiołkową i jeżynami

To wczoraj zaszalałam. Tak się trzęsłam nad słoikiem z konfiturą fiołkową... że taka cenna i pachnąca. Skończyło się na tym, że przestała w lodowce miesiące. A wczoraj mnie naszło na roladę biszkoptową. jeszcze trochę jeżyn dla urozmaicenia i gotowe.














"Biszkoptowa rolada z konfiturą fiołkową i jeżynami"


- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 2/3 szklanki mąki pszennej
-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia

- konfitura fiołkowa/bądź inna ciemna/
- jeżyny


Ubijamy białka z cukrem, powoli dodając żółtka i wodę. 
Mąki i proszek mieszamy razem, dodajemy do masy delikatnie mieszając.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, który smarujemy masłem. Wylewamy na niego ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok. 25 min.

Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilkę i pomagając sobie czystą ścierką rolujemy ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia. Delikatnie rozkładamy, smarujemy konfiturą i układamy na niej owoce. Rolujemy ponownie i na chwilę zostawiamy.
Kroimy w plastry.



poniedziałek, 17 marca 2014

Empanadas czyli pierogi inaczej


Mój przyjaciel przygotował na przyjęcie empanadas. Jest fanem kuchni hiszpańskiej, więc wybór był oczywisty. Użył kupnego ciasta, ale łatwo je przygotować w domu. Tak czy siak, były pyszne!
















"Empanadas"

- 3 szklanki mąki
- 2/3 kostki zimnego masła
- łyżeczka soli
- 2 jaja
- pół szklanki bardzo zimnej wody
- łyżeczka octu


.... albo mrożone ciasto francuskie dla odmiany

Nadzienie:

- pół kilo mielonej wołowiny
- 4 jaja ugotowane na twardo
- mała posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku posiekane /opcjonalnie/
- łyżeczka soli
- pieprz
- łyżeczka chili
- łyżeczka cukru

Połączyć jak najszybciej składniki na ciasto, żeby się  nie zagrzały od naszych dłoni. Odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę.

Przygotować farsz:

Rozgrzać w rondlu nieco oliwy. Wrzucić na ną mięso i przesmażyć. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy. Na końcu posiekane w kostkę jaja. Odstawić do przestygnięcia.

Ciasto wałkujemy na posypanej mąką powierzchni. Wycinamy około 10-cm krążki i nakładamy na nie farsz. Zlepiamy ciasto jak na pierogi, robiąc na końcu kołnierzyki, żeby się nie rozpadły.
Układamy empanadas na natłuszczonym papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min.

niedziela, 16 marca 2014

Chleb z kolendrą

Tak naprawdę chciałam zrobić bułeczki... ale czas mnie pogonił i przelanie ciasta do podłużnej formy okazało się zbawiennym rozwiązaniem. Może następnym razem...

















"Chleb z kolendrą"

- pół kilo mąki zwykłej
- szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżeczki drożdży w proszku albo 3-4 dag świeżych
- 3 żółtka
- pół pęczka posiekanej drobno kolendry
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka kurkumy

Mieszamy drożdże  z mlekiem i cukrem. Dodajemy do mąki, wyrabiamy dodając kolejno żółtka i pozostałe składniki.
Odstawiamy do wyrośnięcia, około godziny.
Podłużną formę natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne pół godziny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min przy 200stC.

środa, 12 marca 2014

Pyszny chleb z mascarpone

Naprawdę pyszny, zjadłam na ciepło prawie ćwiartkę. Aż miało się ochotę rozrywać świeży bochen rękoma :)
Użyłam tylko białej mąki, bo nie miałam w domu pełnoziarnistej.
















"Pyszny chleb z mascarpone"

-350g białej mąki
- 100g mąki pełnoziarnistej
- dwie płaski łyżeczki suszonych drożdży/pewnie 2-3dag świeżych/
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 1 jajo
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 100g serka mascarpone
- 100g startego parmezanu
- ew.drobno posiekany ząbek czosnku

Mieszamy razem suche składniki, dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto dodając jajo i sery. Ew. czosnek.
Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Formujemy duży bochen, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy osiem nacięć i znowu czekamy około 45 min.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200st ok. 35 min.

sobota, 8 marca 2014

Pomarańczowe ciasto z kaszy manny

Inne. Interesujące. Wolę drożdżowe, ale ile można to samo :)


















"Pomarańczowe ciasto z kaszy manny"

- kostka masła
- 280g cukru
- 5 jaj
- 400g kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g płatków migdałowych /użyłam wiórków kokosowych/
- skórka starta z 2 pomarańczy

Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, kaszę, proszek do pieczenia, migdały i skórkę.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stC i wstawiamy do niego ciasto przelane do nasmarowanej formy. Pieczemy ok. godziny.
Podajemy posypane cukrem pudrem.