wtorek, 8 kwietnia 2014

Irlandzki chleb na sodzie

Może to i niezbyt mądry pomysł piec irlandzki chleb dla irlandzkich przyjaciół, ale... musiałam spróbować! To nie będzie mój priorytetowy wypiek, ale to chyba też kwestia przyzwyczajenia do niektórych smaków.
















"Irlandzki chleb na sodzie"

- 230g mąki
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 3dag masła
- do 200ml maślanki
- rodzynki opcjonalnie

Mieszamy wszystkie suche składniki w misce, dodajemy masło i siekamy razem. Wlewamy maślankę i ew. wsypujemy rodzynki, zarabiamy wszystko na gładkie ciasto.
Formujemy okrągły bochenek, przenosimy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nacinamy na krzyż. Wstawiamy do nagrzanego do 200stC piekarnika. Pieczemy ok. 25 min.

1 komentarz:

  1. Dziękuję, choć sama wolę drożdżowe wypieki...pięknie pachną :)!

    OdpowiedzUsuń