piątek, 21 marca 2014

Biszkoptowa rolada z konfiturą fiołkową i jeżynami

To wczoraj zaszalałam. Tak się trzęsłam nad słoikiem z konfiturą fiołkową... że taka cenna i pachnąca. Skończyło się na tym, że przestała w lodowce miesiące. A wczoraj mnie naszło na roladę biszkoptową. jeszcze trochę jeżyn dla urozmaicenia i gotowe.














"Biszkoptowa rolada z konfiturą fiołkową i jeżynami"


- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 2/3 szklanki mąki pszennej
-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia

- konfitura fiołkowa/bądź inna ciemna/
- jeżyny


Ubijamy białka z cukrem, powoli dodając żółtka i wodę. 
Mąki i proszek mieszamy razem, dodajemy do masy delikatnie mieszając.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, który smarujemy masłem. Wylewamy na niego ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok. 25 min.

Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilkę i pomagając sobie czystą ścierką rolujemy ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia. Delikatnie rozkładamy, smarujemy konfiturą i układamy na niej owoce. Rolujemy ponownie i na chwilę zostawiamy.
Kroimy w plastry.



1 komentarz: