czwartek, 30 stycznia 2014

Babka z mąki gryczanej/bezglutenowa/

Coś mi się wydaje, że jedzenie bezglutenowe robi niezłą karierę. Dla niektórych to konieczność, dla innych sposób na zrzucenie paru kilogramów. I naprawdę działa. Trzeba tylko konsekwentnie unikać glutenu, a nie jest to proste. Można go znaleźć nawet w czekoladzie!
Babka z mąki gryczanej smakuje bardzo dobrze. Ja musiałam zmielić kaszę i tego momentu trzeba dopilnować, żeby jakieś większe kawałki nie plątały się między zębami ;).











"Babka z mąki gryczanej"

- 6 żółtek+6 białek
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 szklanki śmietany/u mnie kremówka/
- 7 dag cukru
- zapach

Mieszamy mąkę ze śmietaną. Osobno ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i zapach. Mieszamy z masą mączno-śmietanową.
Blachę na babkę natłuszczamy, przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok.50 min w piekarniku na 190 st C.














3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Właśnie szukałam przepisu bez dodatku mąki pszennej -
    chodzi mi po głowie tort gryczany. Na pewno zrobię!
    ps. a jak duża ma być foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja była z tych mniejszych, tj, chyba 22 cm?:)

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis! Babka - wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń