środa, 17 lipca 2013

Torcik morelowy

Jak to się ładnie mówi: szłam z wizytą. Nie wypadało przyjść z pustymi rękoma w to słoneczne popołudnie, a jakoś tak się składa, że moi przyjaciele preferują, jeśli przyjdę z jakimś własnym wyrobem. Wyszukałam więc przepis na ciasto, przy którym nie trzeba się napracować, a efekt jest przyjemny dla oka i podniebienia. Torcik morelowy!













"Torcik morelowy"

- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jaja
- kostka masła
- 250g cukru
- zapach waniliowy bądź migdałowy

Na nadzienie:
- opakowanie kremówki
- łyżka cukru pudru
- kilka bardzo dojrzałych moreli

Mieszamy suche składniki.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy jaja i pozostałe składniki.
Przelewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok 40 min przy 190stC.
Studzimy.

Ciasto przekrajamy w poprzek na pół, nic trudnego z naprawdę ostrym nożem. Smarujemy dolną część cisata łyżką dżemu morelowego, a na to nakładamy ubitą śmietanę z cukrem. Układamy morele podzielone na części, przykrywamy drugą połową ciasta. Posypujemy cukrem pudrem do dekoracji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz